XORO
Image default
Kinderen

De motorische ontwikkeling van een baby

Een baby maakt in het eerste levensjaar een grote ontwikkeling door op het gebied van motoriek. Hoe snel deze ontwikkeling gaat ligt per baby verschillend, en er is dus voor elke fase een spreiding van een aantal maanden. Verder in dit artikel worden de verschillende fases doorlopen, en wordt aangegeven wat je kan doen om je kind te stimuleren.

Het begin

In de eerste maanden is een baby nog niet actief, en zal de dag vooral bestaan uit slapen en voeding binnen krijgen. Na verloop van tijd gaat uw kind bepaalde dingen doen. Zo gaat uw baby uit zichzelf zijn of haar hoofd optillen. Dit betekent dat de nek van je baby sterker wordt, en dit is het begin van de motorische ontwikkeling. Na het hoofd optillen zal de baby zich gaan strekken en steeds meer gaan bewegen. Na een langere periode gaat de baby omrollen en vanaf dan is het eigenlijk tijd om snelle stappen te gaan maken.

Kruipen

Na het rollen is het tijd voor de baby om te gaan voortbewegen. Dit gebeurt door het afzetten op de plaats, en door een soort van tijgeren. Over het algemeen gebeurt dit niet voor het eerste half jaar. Na het tijgeren zal het kind omhoog komen en beginnen met het voortbewegen op handen en voeten, ook wel kruipen genoemd. In het begin zal dit voorzichtig en rustig gaan, na een verloop van tijd zal de baby hier steeds sneller in worden. Wanneer baby’s gaan kruipen is heel afhankelijk van de baby zelf. Er zijn baby’s die dit na een half jaar doen, maar er zijn ook baby’s die dit pas kunnen na één jaar.

Staan

Na een half jaar kan de baby zich gaan optrekken om te gaan staan. Dit betekent dat de benen en knieën van de baby al sterk genoeg zijn om dit te proberen. Dit staan is grotendeels doormiddel van hulp. Het zelfstandig staan komt vaak pas voor na ongeveer tien maanden. Let hierbij erop dat je de box waar het kind in slaapt naar beneden doet zodat uw baby niet uit het bed kan vallen.

Lopen met hulp

Om het lopen te bevorderen kan u de baby helpen met lopen. Dit kan door de hand vast te houden en door objecten neer te zetten waar een baby zichzelf kan ondersteunen.

Eerste zelfstandige stapjes

Na ongeveer een jaar kan een baby zijn of haar eerste stapjes gaan maken. Het beste voor de ontwikkeling is om dit te laten doen op blote voeten binnen. En voor buiten met sneakers of andere babyschoenen. Om een beetje meer stevigheid te bieden kunt u op internet eerste schoentjes voor uw baby krijgen. Deze schoentjes hebben een leuke uitstraling en belemmeren niet de motorische ontwikkeling.