Nederland is van gehard veiligheidsglas

Nederland van boven is heel erg mooi. Wie wel eens heeft gevlogen vanaf Schiphol zal zeker de vele grote glazen tuinbouwkassen hebben gezien. Bij een bepaalde zonlichtweerkaatsing lijken de kassen grote lichtbakken. Deze glazen kassen worden meestal voorzien van gehard veiligheidsglas. Afhankelijk van het gewenste resultaat wordt er voor een bijpassende glassoort of-bewerking gekozen. 

Gehard veiligheidsglas voor de tuinbouwkas

Het klimaat verandert sneller dan eerder werd ingeschat, of misschien wel eerder dan we zelf durfden toe te geven. Het huidige klimaat bezorgt ons natte zomers met heftige regenbuien en zware windstoten. Vandaar dat veel kassen zijn voorzien van gehard veiligheidsglas. Niet alleen nuttige insecten die ons plantaardige voedsel bevruchten moeten het door de klimaatverandering ontgelden, ook de broeikassen waarin onze groenten worden gekweekt lopen een risico. Afhankelijk van de grootte, teelt, lichtvereisten van het gewas wordt de glassoort, -maat en -vorm bepaald. De huidige techniek maakt veel mogelijk en kan daarom iedere wens vervullen. Hierdoor is er eigenlijk geen sprake meer van standaard glas in de tuinbouw. Zoals bekend heeft elk voordeel zijn nadeel. Het voordeel zijn de vele mogelijkheden, het nadeel daarentegen zijn de oplopende levertijden om de specifieke wensen te vervullen.

Wachtschade gehard veiligheidsglas beperken tuinbouwkas

Wanneer er door storm schade optreedt aan een grote tuinbouwkas kan het aantal kapotte ruiten tot in de duizenden oplopen. Snel handelen om gewasschade te beperken is dan geboden. Het snelle handelen wordt echter belemmerd doordat de voorraden van gehard veiligheidsglas bij de glasleveranciers ontoereikend zijn. Vaak wordt er dan uitgeweken naar het buitenland om de glasvoorraad aan te vullen. Het tijdsbestek tussen de ruitschade en het terugplaatsen van de ruiten kan daardoor oplopen tot enige weken. In die weken dat er geen ruiten zijn teruggeplaatst en er slechts wordt afgedekt met plastic, loopt de gewasschade op. Dit is een nijpend probleem voor de teler. Een goede oplossing zou zijn wanneer de verantwoordelijk voor de glasvoorraad voor rekening van de teler komt. De teler zou dan zelf vervangende ruiten op voorraad moeten hebben om snel te kunnen handelen na een windhoos. Aan mankracht ontbreekt het in de tuinbouw- en glassector niet, dus is dit plan goed uitvoerbaar. Met een reservevoorraad zou men ook andere telers die dezelfde glasmaat en -type hebben uit de problemen kunnen helpen. Maar dat kan alleen als de schade niet al te groot is, anders zou de vrijgevige teler zichzelf letterlijk en figuurlijk in de vingers kunnen snijden.

http://www.aa-veiligheidsglas.nl