XORO
Eten en drinken

risotto

Van risotto maken wordt regelmatig gezegd dat dit misschien wel 1 van de moeilijkste gerechten is om te maken. Het lastige aan risotto maken is dat dit een hele nauwkeurige bezigheid is, maar moeilijk is het zeker niet. Kies allereerst de juiste producten om de risotto mee te bereiden, waarbij de keuze van de riso (rijst)natuurlijk het belangrijkste is. Er zijn een aantal soorten rijst die hier uitermate geschikt voor zijn, dit zijn Arborio, Carnaroli of Vialone Nano. De eigenschap van deze rijst waardoor deze vaak wordt gebruikt is dat deze super veel vocht op kunnen nemen. Hierdoor verkleint de kans dat de risotto te papperig of te gaar wordt. Daarnaast bevatten deze soorten bovendien veel zetmeel. Als je de risotto goed roert, komt het zetmeel lekker los en heeft dit een zeer aangenaam effect op de smaak. Het zetmeel wat loskomt geeft namelijk een romige smaak af. Echter niet is het niet helemaal vanzelfsprekend dat je Arborio, Carnaroli of Vialone Nano in de supermarkt tegenkomt. Het kan wel maar vaak moet je toch even langs de lokale Italiaanse delicatessenwinkel.

De basis van het maken van ristotto is eigenlijk altijd het zelfde. Volg de 5 hieronder genoemde stappen en het komt helemaal goed! Deze 5 stappen houden rekening met een basis risotto voor 4 personen.

  • Stap 1: fruit een sjalotje in 40 gram boter
  • Stap 2: bak 350 gram risotto mee in de pan
  • Stap 3: blus de risotto af met 100 milliliter droge witte wijn
  • Stap 4: gaar de risotto laten in kippenbouillon
  • Stap 5: voeg de belangrijke smaakmakers toe, dit zijn peper, zout, boter en Parmagiano Reggiano

Gebruik een pan met dikken bodem en smelt hierin de boter. Als de boter begint te schuimen en een mooie kleur heeft, fruit je het sjaltoje ongeveer 2 minuten. Als het goed is, is er nog voldoende boter in de pan aanwezig om alle korrels risott0 volledig te bedekken. Dit is een zeer belangrijk aspect. Indien de risotto voldoende boter absorbeert, krijgt deze een lekkere romige smaak. Geef ook de risotto 2 minuten de tijd, voordat je deze afblust met de droge witte wijn. Nu begint het spannende gedeelte, het toevoegen van de bouillon. Dit gedeelte is bepalend voor het eindresultaat van de risotto, de risotto dient ten allen tijde zo vochtig te zijn dat deze als het ware in je bord ‘golft’.

Als de wijn volledig is geabsorbeerd door de risotto, voeg je de eerste soeplepel bouillon toe. Zodra de bouillon is opgenomen door de korrels rijst, voeg je de volgende soeplepel toe. Dit principe blijf je herhalen tot dat de korrels bijna gaar zijn. Door dit soeplepel voor soeplepel te doen ben jij de baas en niet de risotto en heb je volledige controle over het gerecht. De risotto is nu dus nog niet helemaal gaar, maar toch haal je deze nu van het vuur. Door de warmte gaart deze uit zichzelf wel na en tegen de tijd dat deze op tafel staat, is de risotto helemaal perfect. Ook risotto moet even rusten en dit stelt je in staat om het gerecht op smaak te brengen met peper, zout en Parmagiano Reggiano. Het klontje boter dient er doorheen te smelten voor een glad geheel.

Zelf risotto maken is dus eigenlijk niets anders dan de bovenstaande stappen volgen en bij het gerecht blijven. Hou het gerecht goed in de gaten en blijf proeven om zeker te weten dat het gerecht de juiste garing heeft en tot slot natuurlijk de gewenste smaak.

Dit basis recept, en het woord zegt het eigenlijk al, legt de basis voor de perfecte risotto. Natuurlijk zijn er nog vele andere lekkere risotto recepten, maar de basis is altijd hetzelfde. Nieuwsgierig naar meer recepten voor risotto? Bekijk hier het overzicht met alle risotto recepten!

Buona Fortuna! Succes!

http://www.risottomaken.nl/