XORO
Image default
Hobby en vrije tijd

Een halster kopen voor uw paard ? De belangerijkste functies van het paardenhalster lees je hier !

Halsters voor het paard of pony ( algemeen)

 

Een halster is onmisbaar in de uitzet van het paard. Het paardenhalster is een hulpmiddel om paarden aan de hand te leiden of om ze mee vast te zetten. Onder aan het halster zit een ring waar men een halstertouw of ketting aan kan klikken. Wanneer het paard wordt vastgezet is het aan te raden dit te doen met een paniekknoop. Dit houdt in dat het touw met één ruk kan worden losgemaakt. Hier bestaan ook sluitingen voor, ook wel ‘paniekhaak’ genoemd.

 

De verschillende soorten paarden halsters welke je kunt kopen.

Een halster kan uit verschillende materialen bestaan, dit is afhankelijk van de functie. Enkele voorbeelden zijn: touw, nylon of leer. Leren halsters hebben een luxe uitstraling maar vragen veel onderhoud en zijn duurder dan bijvoorbeeld een nylon halster. Daarom is een nylon halster het meest gebruikte. Bekijk hier de > verschillende soorten paarden halsters welke je kan kopen Het is betaalbaar voor iedereen en er zijn meerdere kleuren verkrijgbaar. Zelf heb ik positieve ervaringen met leren halsters. Ondanks dat ze duurder zijn, gaan ze langer mee en blijven ze met het juiste onderhoud ook langer mooi. Ook kan het interresant zijn een site met ruitersport acties in de gaten te houden. hier vind  je geregeld leuke aanbieding voor paardenhalster met een mooie korting. Vroeger werden halsters gemaakt van touw en werden ze geknoopt, touwhalsters zijn nog steeds te koop. Tegenwoordig worden halsters gemaakt van losse delen die door middel van metalen ringen verbonden zijn.

 

Ruime keuze in maten halsters van shet tot trekpaard

Halsters zijn er in alle maten. Voor de allerkleinsten en de allergrootsten.

De meeste halsterfabrikanten houden de volgende maten aan:

  • Shet
  • Veulen
  • Pony
  • Cob
  • Full
  • Extra full

Vaak zijn halsters ook in delen verstelbaar zodat ze een betere pasvorm hebben. Op wikipedia kun je nog meer lezen over het halster en het ontstaan. Wikipedia halster

 

Verschillende types halsters op een rijtje

Er bestaan veel verschillende types halsters. Zoals bijvoorbeeld;

  • Een touw halster
  • Een normaal halster
  • Een leren halster
  • Een show halster

In de paardensport is een halster ook een modeverschijnsel. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het bijna een wedstrijd om wie het mooiste halster heeft.

 

Het om doen van het paardenhalster ( video) 

Risico’s van het gebruik van een halster bij het paard

Een halster brengt ook een groot risico met zich mee. Er bestaat altijd een kans op verhanging.

Wanneer een paard ergens achter blijft hangen geeft het halster veel druk achter de oren. Dit kan kopschuwheid tot gevolg hebben. Dat is de reden dat veel paarden alleen een halster om hebben als er iemand aanwezig is, en dus niet in de wei of stal. Er zijn ook mensen die juist in de wei wel een halster om doen, omdat ze anders hun paard niet meer te pakken krijgen.

Voor veulens zitten er nog meer gevaren aan een halster. Veulens zijn zo flexibel dat ze met hun benen vast kunnen komen te zitten in het halster. Dit kan ernstige gevolgen hebben!!

 

https://123ruitersport.nl/paard/halsters.html