XORO
Image default
Woning en Tuin

Landelijke lampen warm en rustiek

Het woord “landelijk” komen we meer en meer tegen als het om ons interieur gaat. Een landelijke inrichting straalt rust, warmte en geborgenheid uit. Het heeft ook iets rustieks. Landelijk kan modern zijn maar is zeker niet koel of zakelijk. Het straalt vooral sfeer uit. Het geheel mag geen felle kleuren bevatten. In landelijke interieurs zijn het vooral de neutrale kleuren die een hoofdrol spelen: grijs, wit en beige. Er wordt vaak met hout gecombineerd, zowel voor vloeren, plafonds als voor meubelen en accessoires.

De verlichting speelt in dit landelijk interieur een heel grote rol. Verlichting moet niet alleen functioneel zijn, het moet ook bijdragen tot de sfeer en de gezelligheid. Landelijke lampen zijn stoer en van degelijk materiaal gemaakt. Ze kunnen uit metaal vervaardigd zijn of ook wel uit hout of riet. Lampenkapjes uit een stof van een neutrale kleur kunnen ook. Kies hiervoor natuurlijke stoffen: katoen of jute bijvoorbeeld. Kunststof lampen of lampenkappen zijn uit den boze. Het licht dat landelijke lampen uitstraalt is diffuus en zacht. We willen geen licht dat rechtstreeks in de ogen schijnt.

Verlichting in de eethoek

In de eethoek willen we vooral een sfeervolle uitstraling. We brengen er vele uren door met familie of vrienden, dus we willen er ons thuis voelen. Muren mogen een kleur van grijs, bruin, beige of gebroken wit krijgen. De verlichting speelt daarop in. Klokvormige hanglampen doen het goed, zeker als je er enkele boven de eetkamer hangt. Ze stralen het licht naar beneden zodat de gerechten die je serveert mooi verlicht worden. Wil je het wat sjieker, dan kan je kiezen voor een luchter met veel lampjes. Pas echter op dat dit niet te ouderwets overkomt. Een grote hanglamp met een speciaal design kan een eyecatcher zijn boven de eettafel. Denk bijvoorbeeld aan een grote rechthoekige rieten lampenkap of een luchter in de vorm van takkenbossen. Of wat dacht je van een ruwe houten balk waaraan kleine individuele lampen bengelen? Dit zijn ware pronkstukken. Heb je een grote eethoek, dan kan je nog extra verlichting voorzien in de vorm van vloer- of tafellampen. Ze kunnen bijvoorbeeld schilderijen in de schijnwerper zetten. Hou ze echter in dezelfde stijl als de hoofdverlichting. Bij landelijkheid is het niet de bedoeling om er een allegaartje van te maken. Alles is in evenwicht, anders verstoor je de rust van de ruimte.

Verder kan je verlichting combineren met allerlei accessoires. Laat de kleur van je lampen terugkomen in bijvoorbeeld kaders of bijzettafeltjes. Laat het materiaal van de verlichting terugkomen in andere zaken zoals vazen of andere ornamenten. De stof van de lampenkap kan ook terugkomen in overgordijnen. Laat de kleur van de muren terugkomen in de lampenkappen. Dit zijn een paar voorbeelden om een homogeen en stijlvolle look te creëren.

Er zijn heel wat landelijke lampen op de markt. Overweeg goed welke sfeer jij wil uitstralen in je eethoek en combineer de kleuren. Je vindt zeker en vast de geschikte verlichting!

http://www.landelijke-lampen.nl/