Sportpsychologen werken met mensen die sport beoefenen of met atleten, ofwel individueel of samen met hun team , opdat ze een gezonde en effectieve attitude zouden ontwikkelen om hun doel te bereiken. Ze kunnen zowel werken met liefhebbers als met beroepsmensen.
Ze zijn verantwoordelijk voor
• Het beoordelen van de specifieke nood van de cliënt en het controleren van hun sportief gedrag • Om hen te helpen problemen te overwinnen zodat ze hun prestaties en persoonlijke vordering kunnen optimaliseren • Samen te werken als een teamlid met sportcoaches, diëtisten, dokters, fysiotherapeuten en andere psychologen
• Workshops en individuele sessies houden over zaken zoals creatieve visualisatie technieken en ontspanningsoefeningen • Het leren omgaan met een breed gamma van mensen waaronder atleten, spelers, coaches en scheidsrechters en specifiek advies kunnen geven aan coaches in de zin van het sterker maken van teamverbondenheid.
De kosten voor een sportpsycholoog bedragen ongeveer 25.000 £ à 50.000 £ per jaar en zijn natuurlijk afhankelijk van het budget waarover het individu of de organisatie beschikt. Sommige sportpsychologen doceren naast hun praktijk ook aan een hogeschool , en zij kunnen hiervoor tot 60.000 £ per jaar verdienen.
De werkuren zijn variërend maar zullen over het algemeen wel weekends bevatten omdat dat juist de dagen zijn dat men het meest teams kan bezig zien met hun sport en de meeste wedstrijden gespeeld worden. Men zal wel veel onderweg zijn en naar het buitenland reizen behoort tot de mogelijkheden – de Verenigde Staten hebben al lang een traditie van sportpsychologen en er zijn nogal wat betrekkingen voor gekwalificeerde psychologen vacant.
De werkomgeving bestaat uit sportdorpen, sportvelden en zalen, trainingskampen of atletiekarena’s. Een sportpsycholoog kan zich een bepaalde periode verbinden aan een specifieke sportclub of team en met hen meereizen als ze zowel in het binnenland als het buitenland spelen. De opdeling per geslacht door dit soort werk is ongeveer 43% vrouwen en 57% mannen.
De weg naar dit beroep houdt in dat men studeert aan de British Psychological Society of bij de BASES ( de Britse vereniging voor Wetenschappen over sport en Lichaamsbeweging ). Om deze studie te kunnen aanvatten moet men een eerste graad behaald hebben in de Sport en bewegingswetenschappen.
Mocht u in Nederland op zoek zijn naar expertise in dit vakgebied, klop dan eens bij de praktijk van Robert Haringsma aan. Hij levert psychologie advies in Utrecht, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam.
|
https://www.depsycholoog.nl/ |