XORO
Dienstverlening

Coderen

Coderen kan op veel manieren, zoals gebruik maken van een van de diverse soorten barcodes zoals bijvoorbeeld streepjescodes. Deze vorm van coding and marking is bedacht door de Amerikaanse wetenschappers Woodland en Silver, in 1952 als opvolger van de ponskaart. Tegenwoordig is de streepjescode niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De streepjescode zit op bijna elk product wat we kopen, maar het codeersysteem wordt ook op veel andere manieren gebruikt. Daarover later meer eerst een korte geschiedenis en wat specifieke informatie over de streepjescode.

Barcodes zijn te vinden in veel verschillende vormen en maten:

 • Lineaire code, dit is een code die in 1 dimensie wordt gelezen, in deze categorie zijn weer 3 subcategorieën te onderscheiden.
  • Continue vs discrete codes
  • Codes met 2 breedtes vs codes met meerdere breedtes
  • Gestapelde codes
 • Tweedimensionale streepjescode meestal een vierkante pixelachtige afbeelding
  • QR code
  • Azteccode
  • Data Matrix

Ik vertelde het al eerder dat streepjescodes niet alleen op producten in winkels werden toegepast. Zo wordt het systeem veel gebruikt in ziekenhuizen waar testbuisjes, medicijnen en andere relevante gegevens aan een patiënt worden gekoppeld. Parkeer automaten bepalen de kosten aan de hand van een streepjescode die de inrijtijd bepaald. Boeken in de bibliotheek zijn te vinden aan de hand van een streepjescode, ook als men een boek besluit te lenen wordt deze code gescand om vervolgens alles gemakkelijk aan te kunnen passen in het systeem. Vliegvelden verwerken hun bagage door streepjescodes zodat de juiste koffer bij het juiste vliegtuig terecht komt.

Een alternatief voor de streepjescode is de QR code, waarbij de letter QR voor quick respons staan. De code wordt gebruikt om digitale content door te geven. Je kan hierbij denken aan een URL die automatisch word geopend indien deze gescand wordt. Deze vorm van coding en marking is bedacht door een dochter van het Japanse autobedrijf Toyota. Het printen van deze codes kan gemakkelijk met een QR code printer.

http://www.kba-metronic.com/nl/