XORO
Image default
Sport

Voetbal is een nationale sport in België

voetbalbelgie

Voetbal is een nationale sport in België. Hij speelt sinds de tweede helft van de 19e eeuw. Herenveldvoetbal is het populairst en kan op de meeste belangstelling rekenen, en er wordt ook damesvoetbal en zaalvoetbal georganiseerd. De Belgische club en het nationale team waren zeer succesvol in de jaren 70 en 80. Er zijn duizenden clubs die voetballen in het spel. Vooral profvoetbal kan grote belangstelling wekken in de pers en live televisieprogramma’s. Voetbal kent niet zulke strenge regels en is als vrijetijdssport buiten de georganiseerde spelen ook enorm populair bij jongeren.

Belgische voetbalclubs behoren tot verschillende voetbalbonden. De meeste profclubs zijn aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de officiële organisatie die verschillende nationale wedstrijden organiseert, en alle clubs kunnen deelnemen. Daarnaast is de bond ook verantwoordelijk voor het nationale team. UBSSA is de voorloper van KBVB en werd opgericht in 1895. In 1904 trad de vereniging toe tot FIFA met UEFA en trad in 1954 toe tot FIFA.

Daarnaast zijn er meer aangeslotenen, voornamelijk amateurvoetbalclubs. Er zijn socialistische, katholieke en liberale voetbalbonden. Een van de grootste is de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond. Naast veldvoetbal organiseert KBVB ook een zaalvoetbalwedstrijd, waar ook de bij KBVB aangesloten zaalvoetbalclub aan deelneemt. De Belgische Zaalvoetbalbond (BZVB) organiseert ook zelfstandige zaalvoetbalwedstrijden met onafhankelijke clubs. Daarnaast spelen ze minivoetbal met wedstrijden en clubs van de Vlaamse Minivoetbalfederatie (VMF). Deze sport wordt voornamelijk beoefend in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Veldvoetbal is echter nog steeds de meest populaire variant van voetbal.

Het nationale team heet de Rode Duivels. De eerste wedstrijd van het nationale team was 1 mei 1904 (een 3-3 gelijkspel tegen Frankrijk). Het nationale team won de gouden medaille op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. De beste prestaties op het WK waren vierde in 1986 en derde in 2018. De beste prestaties van de Europese kampioenen waren derde in 1972 en tweede in 1980.

In de jaren 1870 en 1980 werden verschillende clubs opgericht. Dit zijn meestal de voetbalafdelingen van algemene sportverenigingen. De eerste club ingeschreven bij de Nationale Voetbalbond was Antwerp Football Club. In november 1926 ontving elk van de 809 clubs die op dat moment waren geregistreerd een basisnummer of matrix. Deze prijzen worden toegekend volgens de volgorde waarin de club zich de afgelopen decennia bij de vereniging heeft aangesloten (op enkele fouten na), daarom werd het basisnummer “1” toegekend aan Antwerpen.

 

Het hoogste standaardaantal in 2007 was 9511 voor Dames Football Club Ternat. In de loop der jaren zijn veel aandelen geschrapt vanwege het terugtrekken van de beurs, faillissement of fusie met andere clubs. Wanneer twee of meer clubs fuseren, moeten de clubs de basis kiezen die ze behouden. Meestal wordt het basisaantal teams met de hoogste ranking geselecteerd. De nieuwe club begint immers aan de volgende wedstrijd in de reeks en in deze reeks start de oude club met hetzelfde basisnummer dit seizoen.

https://www.dergatsjev.be/2020/07/voetbaltrainer-gezocht-voetbal-trainer.html