XORO
Image default
Financieel

Auto verzekeringen

De verschillende soorten autoverzekeringen

Als je een autoverzekering gaat afsluiten heb je nogal wat mogelijkheden. Om te beginnen zijn er meerdere soorten verzekeringen. De bekendste is de Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). Deze verzekering is verplicht voor elke automobilist. De BA verzekert schade die anderen oplopen in het verkeer, door jouw schuld. Deze verzekering dekt zowel de schade aan de auto van de ander als ook de kosten die ontstaan bij lichamelijk letsel bij de inzittenden ervan.

 

Mini omnium en omnium verzekeringen

Dan heb je nog de mini omnium verzekering, ook wel mini allriskverzekering genoemd. Deze vergoedt ook de schade die je zelf oploopt als gevolg van bijvoorbeeld brand, botsingen met dieren, inbraak, vandalisme, glasschade en zo meer. Een omnium of allriskverzekering biedt een nog uitgebreidere dekking en vergoedt ook de schade aan je auto die je zelf hebt veroorzaakt. Hou er wel rekening mee dat tegenover deze zeer uitgebreide dekking een tamelijk hoge premie staat en daarnaast ook nog een vrijgesteld bedrag dat je evengoed nog zelf dient te betalen.

 

Andere soorten autoverzekeringen

Naast de hierboven genoemde verzekeringen is er ook nog de jongerenverzekering, het zogenaamde starterscontract 29/29, speciaal voor de ‘risicogroep’ van de beginnende chauffeurs. Als je zelf lichamelijk letsel hebt na een ongeval en dit wordt niet gedekt door de verzekering van de andere chauffeur (bijvoorbeeld omdat jij fout zat), dan kun je een beroep doen op de bestuurdersverzekering. Deze vergoedt de directe medische kosten, maar ook de kosten op langere termijn, zoals het verlies aan inkomsten als je blijvend invalide zou raken. Dan is er nog de bijstandsverzekering. Deze vergoedt je kosten bij pech, bijvoorbeeld reparaties of als je auto moet worden weggesleept. En als laatste bestaat er ook nog een speciale rechtsbijstandverzekering. Deze is er voor de juridische kosten die je moet maken in de nasleep van een ongeval.