XORO
Image default
Bedrijven

Winterdepressie

Zodra het najaar begint, krijgen veel mensen last van een winterdip of een winterdepressie. Vermoeidheid, meer behoefte aan slaap, je somber voelen, lusteloosheid en je moeilijk kunnen concentreren, het hoort er helaas allemaal bij! Maar hoe kan het toch dat dit elk jaar weer gebeurt?

In de winter is er minder daglicht, het licht is zwakker, het is minder lang licht en de zon komt later op. Dit heeft veel effect op ons mensen. In de pijnappelklier wordt een hormoon aangemaakt dat Melatonine heet. Normaal gezien wordt dit alleen ’s nachts aangemaakt, wat er voor zorgt dat je in slaap valt. In de zomer wordt de productie van dit hormoon in de ochtend stopgezet door de lichtsignalen die je lichaam krijgt van het daglicht. Dit zorgt ervoor dat je niet meer slaperig bent en dat je kunt beginnen aan je dag. Maar in de winter mist je lichaam deze signalen en blijft het hormoon aangemaakt worden. Hierdoor krijg je een aanhoudend vermoeid gevoel en word je dus eigenlijk niet helemaal wakker. Ook kun je last hebben van de verminderde aanmaak van vitamine D, omdat je huid in de winter minder aan zonlicht wordt blootgesteld.

Uiteraard is hier iets aan te doen! De simpelste oplossing is natuurlijk het zonlicht opzoeken. Ook al is het koud en guur buiten in de winter, probeer toch af en toe naar buiten te gaan. Dit kan al een deel van de problemen oplossen, maar vaak is het niet genoeg. Het zonlicht is namelijk te zwak in de winter. De zon kan dus wel een beetje hulp gebruiken! Dit kun je doen door een daglichtlamp aan te schaffen. Met deze lamp kun je thuis het heldere licht van de zon nabootsen, krachtige lampen kunnen wel 10.000 lux uitstralen. Je kunt op deze manier een lichttherapie doen, door elke dag de lamp een half uur voor je neer te zetten en op je gezicht te laten schijnen. Je hoeft niet in de lamp te kijken, dus je kunt ondertussen gewoon andere dingen doen, zoals op je laptop werken, lezen of tv kijken. Met deze tips kom je hopelijk volgend jaar de winter goed door en kun je genieten van dit mooie seizoen.

 

http://shopvoorgezondheid.nl