XORO
Image default
Auto

Een keuze tussen financiële of operationele leasing

Je hebt de beslissing genomen en wilt een bedrijfsauto leasen. Maar nu stelt de leasemaatschappij je voor een keuze door te vragen of je een financiële of operationele leasing wilt. Natuurlijk wil je voor je beslist weten wat het verschil precies is en de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Maar laten we eerst kijken wat de twee vormen van leasing voor het bedrijfsauto leasen inhoudt. 

Het verschil in de begrippen

Financiële leasing is leasing op basis van overdracht van verantwoordelijkheid op de lessee, de gebruiker van de leaseauto. Je leaset de auto van de leasemaatschappij en krijgt daarbij ook de verantwoordelijkheid voor onder andere het onderhoud van de auto. En dus ook de kosten die dit onderhoud met zich meebrengt. De leasemaatschappij blijft in deze constructie van het leasen van de auto alleen juridisch eigenaar. De maatschappij krijgt de auto na de contracttermijn weer in zijn bezit, tenzij overeengekomen wordt dat de auto tegen gereduceerde prijs overgenomen kan worden.

De twee keuze is de operationele vorm van leasen. Het grote verschil met financiële leasing is dat bij de operationele optie de aansprakelijkheid, en kosten, wat betreft onderhoud bij de lessor liggen. De leasemaatschappij is hier verantwoordelijk voor en houdt het onderhoud in eigen hand. Bij operationele leasing kun je tevens afspraken maken over bijvoorbeeld verzekering, pechhulp en additionele producten als winterbanden.

De voor- en nadelen van de twee lease varianten

Nu je het verschil weet zijn de voor- en nadelen tegen elkaar af te strepen, waarbij het voor iedereen verschillend is of iets een voor- of nadeel is. Wanneer je geen risico’s wilt, kun je het beste kiezen voor operationele leasing. Hierbij is de leasemaatschappij zowel juridisch als economisch de eigenaar van de bedrijfsauto. Deze vorm van bedrijfsauto leasen houdt echter wel in dat de auto nooit van jezelf wordt, de leaseprijs hoger ligt en je geen gebruik kunt maken van boekhoudkundige afschrijvingen. Als je bij het leasen kiest voor financiële leasing heb je eigenlijk een koop op afbetaling. De economische risico’s zijn voor jou en zolang de leasetermijn nog niet verstreken is, blijft de leasemaatschappij de juridisch eigenaar.

http://www.bedrijfsautoleasendirect.nl